Bankalar Maaşın Ne Kadarına Haciz Koyabilir?
Bankaların maaşta haciz koyabileceği miktar aylık ücretin ¼ oranındaki bölümüdür. Bu miktarın üzerindeki tutarlarda başka birine temlik ya da devir imkanı da bulunmaz. Bunun için borçlunun aktif olarak sigortalı çalışan konumunda olması gerekir. Eğer kişinin birden fazla alanda geliri bulunuyorsa, ana sigortaya tabi maaşın ¼’ünün ve ek gelirlerinin tamamının haciz yoluyla alınmasına karar verilebilir. Bunun talep işlemleri İcra Müdürlüğü’ne yapılır. İcra Müdürlüğü’nün haciz talebini kabul etmesi durumunda gelecek maaş haczi, borcun bitimine kadar devam eder.
Maaş Haczi Nasıl Gelir?
Maaş haczinin gelmesi öncesinde borçluya ihtarname gönderilir. Borçlu, borcunun tutarı, borcun alacaklısı, kim tarafından tahsil edileceği, konuya muhatap olan hukuk bürosu ya da kaçıncı icra dairesi olduğu gibi ayrıntılar, bu şekilde verilir. Borcun yapılmasının üzerinden ne kadar zaman geçmiş olursa olsun, İcra Müdürlüğü’nden gelen kağıtla borçluya 90 gün daha süre verilir. Verilecek süre sonunda borçlunun ödeme yapması için son 7 günlük ek süre devreye girer. Bu sürenin sonunda borçlunun iş yerine gönderilecek yazıyla, maaş haczine karar verilir. Borçlunun işverenine bir Iban numarası gönderilerek ödeme yapması gereken hesap belirtilir. Bu şekilde İcra Müdürlüğü’nün kararıyla, işveren her ay, borçluya vereceği ücretin ¼’ünü alacaklıya göndermek durumunda kalır.
Hangi Durumlarda Maaş Haczi Uygulanabilir?
Maaş haczinin uygulanabileceği durumlar net maaşın hesaplanacağı durumlardır. Aile yardımı, geçim desteği, sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneklerinden alınacak yardımlar bu haciz durumundan etkilenmez. Aile yardımları alındıktan sonra kalan kısımda, maaşın net olarak hesaplanması sağlanır.
Aynı zamanda maaş hesabına yatırılacak maaşların sadece belirli oranda kesilmesi sağlanır. Eğer kişi maaşını maaş hesabından değil, normal bir banka hesabından alıyorsa, bu durumda maaşın tamamı da gelir kapsamında haczedilebilir. Maaş kesintisi söz konusu olmasa da, bloke durumu meydana gelebilir. Bloke durumunda maaş hesabına erişim durdurulur ve maaşın ödemesi yapılmaz. Bakıldığında maaş, hesapta durmaktadır. Ancak banka tarafından konan bloke nedeniyle önce borçların ödenmesi gerekir. Ardından maaşın hesaptan alınması sağlanabilir.
Maaş Haczi Gerçekleştiğinde Faiz Durumu
Maaş haczinde faiz işlemesi anapara ödenmediği sürece devam eder. Ancak faiz oranı, sadece anaparaya göre verilmektedir. Faize faiz işlemesi durumu meydana gelmez. Maaş kesintisi yapıldığı sürece ödenen aslında anapara değil, borcun faizi olacaktır. Bu nedenle faiz işlemeye devam eder. Maaş haczi yapıldığı süre boyunca anapara üzerinden faiz hesaplaması yapılabilir.
Alacaklının işlem yapmadığı dönemde, maaş haczi nedeniyle söz konusu borçla ilgili hareket sağlanıyorsa, dosya düşmesi söz konusu değildir. Maaş haczi nedeniyle dosya hakkında hareket görülür. Para girişi olmaya devam ettiği sürece dosyanın düşmesi söz konusu değildir. Dosya hakkında hareket sağlayan son para da düştüğünde, bu tarih son işlem tarihi olarak görünür. Bu nedenle zaman aşımı bu tarihten itibaren hesaplanır.
Vergi Borcu ve Maaş Haczi
Vergi borcundan kaynaklanan maaş haczi banka hesaplarının bloke edilmesi şeklinde ilerler. Emekli maaşlarının da bu konuda bloke edilmesi ya da haciz gibi yöntemlere başvurulması söz konusu olmaktadır. SGK alacakları ve nafaka borçları, Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre emekli maaşından alınabilir.
Vergi borcu durumunda kişilere e-haciz de uygulanabilir. Ancak bu, bir günlük bir durumdur. Bankalar, ertesi gün hesapları açmak zorundadır. Emekli maaşlarına, emekli maaş hesabında bulunan paraya haciz konamaz. Maaş haczi maaş hesabının bloke oluşturmasını engeller. Kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılayamaması durumunda maaş hesabına bloke uygulanmaz.