YeniKrediNotlari.om

2021 Bankaların Konut Değerinin Yüzde Kaçına Kredi Veriyor?

Bankaların konut değerine verdiği kredi oranı banka özelinde değişebilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı gereği bankalar, konut ekspertiz değerinin en fazla %80’ine kadar konut kredisi kullandırır. Koronavirüs Değerlendirme Toplantısı sonrasında kamu bankaları özelinde açıklanan kredi paketlerinde ise, konut ekspertiz değerinin %90’ına kadar kredi tudorbet verilmesinin önü açıldı. Kredi ile ev almak isteyenler peşinat olarak adlandırılan %10 veya %20’lik kısmı nakit olarak karşılayabilecekleri gibi bankaların ihtiyaç kredisi ürünlerinden yararlanabilirler.

Konut Ekspertiz Değeri Nedir?

Konutta ekspertiz değeri bağımsız gayrimenkul kuruluşlarınca yapılan değerleme yöntemi ile bulunur. Krediye konu gayrimenkulü ziyaret eden gayrimenkul kuruluşu eksperi, evin değerini aşağıdaki parametrelere göre hesaplayarak ekspertiz değerini rapor halinde bankaya sunar:

  • Evin metrekaresi
  • Evin sahip olduğu bağımsız mahaller
  • Bina yaşı
  • Bina kat sayısı
  • Evin binanın hangi katında bulunduğu
  • Evin içinde kullanılan inşaat malzemelerinin özellikleri
  • Binada asansör bulunup bulunmama durumu
  • Benzer muhitteki evlerin değerleri

Ev Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar?

ev ekspertiz raporu
Bahsine
Ev ekspertiz raporu çıkış süresi yaklaşık 2 ile 3 iş günüdür. Gayrimenkul değerleme şirketinin yoğunluğuna göre bahsedilen sürede artış gerçekleşebilir.

Ekspertiz Evin Değerini Yüksek Gösterebilir Mi?

Ev değerinin ekspertiz raporunda yüksek gösterilmesi kanunen mümkün değildir. Günümüzde banka anlaşmalı inşaat ve emlak firmaları, kendi ekspertiz şirketleri ile çalışmaları sebebi ile ekspertiz raporunda evin değerini yüksek gösterebilmektedirler.

Konut Kredisi Ekspertiz Raporunda Çıkan Ev Değerine İtiraz Edilebilir Mi?

Ekspertiz raporuna itiraz edilebilmektedir. Evin gerçek değerini yansıtmadığı düşünülen ekspertiz raporu için bankaya dilekçe ile itirazda bulunulabilir. İtiraz doğrultusunda ekspertiz çalışması gözden geçirilerek revize edilebilir. Revize edilmemesi veya çıkan yeni sonucun da evin gerçek değerini yansıtmaktan uzak olması halinde başvuru sahipleri, Tüketici Hakem Heyeti üzerinden rapora itiraz gerçekleştirebilirler.

Konut Eksper Raporu Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Ekspertiz raporunun geçerliliği hakkında kanuni bir düzenleme bulunmamaktadır. Yaygın olarak 6 ay ile 1 yıl süre ile ev eksper raporları geçerli kabul edilir.

Ev Peşinatı İçin İhtiyaç Kredisi Çekebilir Miyim?

Konut kredisi peşinatı için kredi çekmek bankaların güncel ihtiyaç kredisi kampanyaları dahilinde tercih edilebilir. Bu tercihte en önemli kriter, başvuruda bulunan konut kredisi ile ihtiyaç kredisinin birlikte ödenebilme durumudur. Her iki kredi taksitinin ihtiyaç kredisi vadesi boyunca çakışması sebebi ile bankalardan ret cevabı alınabilir. Ret cevabı alınması halinde ev eksper değerinin %90’ına ya da evin tamamına kredi veren bankalar üzerinden kredi başvurusu yapılabilir.

2021 Ekspertiz Değeri Yüzde 90 Kredi Veren Bankalar Hangileri?

Konut eksper değerinin yüzde 90’ına kredi veren bankalar şunlardır:

  1. Ziraat Bankası
  2. Halkbank
  3. Vakıfbank
  4. Yapı Kredi
  5. Şekerbank
  6. Kuveyt Türk
  7. Albaraka Türk

2021 Evin Değerinin Tamamına Kredi Veren Bankalar Hangileri?

Ev ekspertiz değerinin tamamına kredi veren bankalar şu şekildedir:

  1. TEB
  2. ING

Konut Kredisi Kaç Günde Çıkar?

konut kredisi kac gunde cikar

Konut kredisi onaylanma süresi banka özelinde ve eksper şirketinin yoğunluğuna göre değişebilir. Genel itibari ile konut kredisine başvurulmasını takip eden 5 iş günü içerisinde değerlendirme süreci tamamlanarak kredi kullanımı gerçekleştirilir.

Onaylanan Konut Kredisi Kullanım Süresi Nedir, Kaç Gün Sürede Kullanılır?

Onaylanan konut kredisinin kullanım süresi 14 gündür. 14 günlük süre sonunda kredinin kullanılmaması halinde banka, kredinin iptal kararını verebilir. Ayrıca başvuru sahipleri vazgeçmeleri halinde başvurdukları konut kredisinin iptal süresini bekleyebilir ya da iptal etme yoluna gidebilir.

Bankalar Maaşın Yüzde Kaçına Kadar Konut Kredisi Verir?

Bankalarda konut kredisi tutarı başvuru sahibinin aylık gelirine göre düzenlenen ödeme planı doğrultusunda onaylanır. Konut kredisi aylık taksitleri, aylık gelirin %60’ına karşılık geldiği tutara göre kredi kullanılabilir. Mevcut aylık gelir ile daha fazla konut kredisi çekmek için düşük faizli konut kredisi veren bankalar seçilmeli ve vade süresi uzatılmalıdır.

Ziraat Bankası Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası’nda konut kredisi hesaplama işleminde kullanılan bankanın güncel faiz oranı %1,35’tir. 500 Bin TL tutara kadar verilecek krediler için eksper değerinin %90’ına kredi veren bankada, eksper değeri 500 Bin TL olan bir konuta yönelik 450 Bin TL kredi çekilebilir. 180 ay vadeli 450 Bin TL Ziraat Bankası konut kredisi için ödenecek aylık taksit tutarı 6 bin 672 TL olarak hesaplanır.

Halkbank Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Halkbank’ta konut kredisi hesaplama için kullanılan faiz oranı, 1 milyon TL’lik krediye kadar %1,09’dur. 500 Bin TL’ye kadar verilecek konut kredilerinde ekspertiz değerinin %90’ına kredi verilir. 450 Bin TL 180 ay vadeli Halkbank konut kredisi kullanıldığında, ödenmesi gereken aylık taksit tutarı 5 bin 717 TL olarak hesaplanır.

Vakıfbank Konut Kredisi Hesaplama Yapılır?

Vakıfbank’ta konut kredisi hesaplama işleminde uygulanan faiz oranı %1,35’tir. 180 ay vade ile ekspertiz değerinin %90’ına kredi veren banka, 450 Bin TL konut kredisi için 6 bin 672 TL taksit ödemesi çıkartır.

TEB Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

TEB konut kredisi hesaplaması için kullanılan başlangıç faiz oranı %1,34’tür. En fazla 120 ay vadeli konut kredisi veren TEB, satın alınacak evin ekspertiz değerinin tamamına kredi verebilmektedir. Ekspertiz değerinin yüzde 100’üne kredi almak için nakit teminat göstermek veya ikinci bir evi ipotek ettirmek gereklidir. 120 ay vadeli 450 Bin TL konut kredisi TEB üzerinden kullanıldığında, ödenecek aylık taksit tutarı 7 bin 560 TL olarak hesaplanır.

ING Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

ING konut kredisi hesaplamasında başlangıç faiz oranı %1,34’tür. TEB ile benzer şekilde 120 ay vadeli ve satın alınacak evin tamamına kredi veren ING’de, kredi hesaplama işlemi sonrası 450 Bin TL kredi için aylık 7 bin 560 TL ödeme yapılması hesaplanır.

Peşinatsız Ev Kredisi Nasıl Çekilir?

Peşinatsız ev kredisi 2021 yılında TEB ve ING üzerinden alınabilir. Her iki banka şubesi üzerinden gerçekleştirilecek başvuruda, aşağıdaki iki şarttan herhangi birisinin yerine getirilmesi halinde satın alınacak konutun ekspertiz değerinin tamamına kredi çekilebilir:

  1. Satın alınacak konut ile birlikte ikinci bir konutu ipotek göstermek
  2. Teminat olarak bankaya nakit göstermek

Müstakil Eve Konut Kredisi Verilir Mi?

Müstakil eve konut kredisi çekmek için arsa tapulu daireye kredi veren bankalar üzerinden işlem yapılmalıdır. Bankalar ev kredisi ürününü, kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusu olan evlere vermektedirler. Müstakil ev ipoteğini kabul eden bankalar üzerinden yapılacak başvurular ile kredi çekilebilir.

Konut Kredisi ile Satın Alınan Ev Satılabilir Mi?

Konut kredisiyle alınan evi satmak zorlu bir süreçtir. İpotekli bir kredi türü olan konut kredisinde, satın aldığınız ev üzerinde bankanın ipoteği bulunur. Kredi ödemesi tamamlanınca ipotek kalktığı için satışta herhangi bir sorun yaşanmaz. Kredi devam ederken satış gerçekleştirmek istemeniz halinde ise alıcı ile anlaşma yoluna gitmeniz gereklidir. Satış işleminin gerçekleştirilebilmesi için ilk olarak kredinin kapatılması gereklidir. Alıcı ilk olarak konut kredisi borcunu kapatır ve anlaşılan satış fiyatının kalanını teslim ederek evin tapusunu üstüne alabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ