Bayram Kredisi Nedir? Dosya Masrafı Var mıdır?
Bayram Kredisi Nedir? Dosya Masrafı Var mıdır?
Normal bireysel ihtiyaç kredilerinden ve taşıt kredilerinden farklı olarak, masrafı daha az ve ödeme süresi daha kısa olan kredi türlerinden biri de bayram kredisidir. Bankaların hem müşteri çekmek hem de az masraflı olarak eski müşterilerine ödeme kolaylığı sağlamak adına oluşturdukları bayram kredisi kampanyaları, dini bayramlarımız olan Ramazan ve Kurban bayramlarına özel olarak tasarlanmaktadır.
Tüketici kredisi ve taşıt kredisi kesintileri ve dosya masrafları kanunların istediği ölçüde olurken, bayram kredileri hem çok az masraflı hem de neredeyse kesintisiz olarak tüketicinin eline geçmektedir.
Bayram kredilerinin tüketici lehine olan tarafı faiz oranlarının normal zamandan daha az olmasıdır. Tabi bazı bankalar sırf müşteri kapabilmek adına faiz oranını düşük göstermesine karşın yaptıkları kesintiler ile masrafları neredeyse normal zamanlardaki faiz oranlarına denk getirmektedir.
Müşterilerin arz ve talep dengesi gözetilerek yapılan bayram kredileri, bankalara başvuru yapılan kredi miktarı ve oranı arttıkça faizlerin düşmesiyle oluşmaktadır. Böylece hem bankalar yeni müşteriler kazanmakta; hem de tüketiciler düşük faiz oranları ile kredi kullanıp nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.
Bir nevi para satmak olarak da nitelendirilebilecek krediler, bankaların havuzlarında bulunan paraları kiraya vermeleridir.
Bayram kredisi hesaplaması
Bankaların bayram kredisi verirken çeşitli miktarlara ve sürelere göre faiz oranını sabitledikleri veya değiştirdikleri görülür. Örneğin 10 bin TL’lik bir bayram kredisinin %1.10 faiz oranı ile kullandırıldığı durumlarda hesaplama ve aylık taksit tablosu aşağıdaki gibi olmaktadır.
Kullandırılacak kredi miktarı: 10.000 TL
Vade: 12 Ay
Faiz Oranı: % 1.10
Aylık Ödemesi: 907 TL
Dosya Masrafı : YOK
Toplam Geri Ödeme: 10.879 TL
Görüldüğü gibi 10 bin TL’lik masrafsız bayram kredisinin 12 ay sonundaki toplam maliyeti 879 TL fazla olmaktadır. Acil nakit ihtiyacı olan birinin bu farkı önemsemediği görülür.
Aynı miktardaki kredinin 18 aylık ödeme şekli aşağıdaki gibi olmaktadır:
Kullandırılacak kredi miktarı: 10.000 TL
Vade: 18 Ay
Faiz Oranı: % 1.10
Aylık Ödemesi: 628 TL
Dosya Masrafı : YOK
Toplam Geri Ödeme: 11.301 TL
Bu hesaplamada da görüldüğü üzere vade farkı arttıkça aylık ödeme miktarı azalmakta ancak buna karşın yapılacak toplam ödeme miktarı da artmaktadır. Burada toplamda 1.301 TL’lik bir fark yansıtılmaktadır.
En uygun bayram kredisi nasıl bulunur?
Bankaların müşterilerine sundukları tüm ürünlerde olduğu gibi bayram kredilerinde de bankadan bankaya farklı faiz oranları görülebilmektedir. Bunun sebebi normal zamanlardaki ihtiyaç kredisi faiz oranlarının farklı bankalarda farklı oranlarda olmasıdır. Bayram yaklaştıkça bankalar normal faiz oranlarını düşürmekte ancak bu düşüş önceki kredi faiziyle orantılı olmaktadır.
Bu yüzden en uygun bayram kredisini bulabilmek için iyi araştırma ve inceleme yapmalısınız. Bankaların kampanyalarını internet üzerinden incelemeli, dosya masrafı veya başka kesinti olup olmadığına bakmalı ve ona göre karar vermelisiniz. Bankaların ikna edici reklamlarına aldanıp hemen atlamamalısınız.
Maaş kartınızın bulunduğu veya kredi kartını kullandığınız bankaların sürekli gönderdikleri reklam mahiyetli mesajlarını iyi incelemelisiniz. “Size özel teklifler” şeklinde başlayan kışkırtıcı reklamlara hemen reaksiyon göstermemelisiniz.
Türkiye’deki 50’den fazla lisanslı bankanın web sitelerinden bayram kredilerini inceleyebilirsiniz. Ancak bu bankaların sadece 20 kadarı ihtiyaç kredisi anlamında ürün sunmaktadır. Kendi internet sitemizde de bayram kredilerini kıyaslayan robotlar bulunmaktadır. Bu hesaplama araçlarını kullanarak en uygun krediyi bulabilirsiniz.
Krediyi çektikten sonra geri öderken zorlanmamak için ne yapmak gerekir?
Acil ihtiyaçlarda nakit sıkışıklığında başvurulan ve genelde nasıl ödeneceği pek düşünülmeyen krediler ailelerin dağılmasına, insan psikolojisinin bozulmasına neden olmaktadır. O yüzden bir fırsat olarak sizlere sunulan banka kredilerine başvurmadan önce; kesinlikle bir bütçe planlaması yapmalısınız.
Sabit giderlerinizi hesaplamalı, ondan sonra gelirinizden arta kalan kısmın yarısını geçmeyecek şekilde bir kredi ödeme planı oluşturmalısınız. Daha acil durumlar için mutlaka aylık gelirinizden bir kısmı elinizde kalmalıdır.
BU YAZIYI OKUYAN AŞAĞIDAKİ YAZILARI DA OKUDU