Ev Hanımlarına Emeklilikte Son Durum
Aktif iş yaşantısı içinde olup yıllarca sigortası yatanlar veya üzerilerinde iş yeri kaydı olup yine yıllarca bağkur pirimi yatıranlar gibi ev hanımlarına da emeklilik düzenlemesi geliyor. Yeni düşünülen yasa tasarısında kendi evinde ev işleriyle meşgul olan kadınların minik oranda primler ödeyerek emekli olmalarını sağlama planlanıyor.
Son yıllarda artık bir meslek grubu olarak tanımlanması iyice dillendirilen ev hanımlığı, düzenlenecek yasalarla birlikte emekliliği de olan bir iş kolu haline gelmek üzere. Tasarı olarak üzerinde çalışılsa da henüz meclise gelmiş değil. Hemen hemen her yıl belirli dönemlerde popüler yapılan bu tartışma, ev hanımlığında yapılan işlerin yıpratıcı olması, çocuk bakımı, ekonomiye evden destek için yapılan el sanatları ürünleri düşünüldüğünde gerçekten de adının konulması gereken bir uğraş olarak göze çarpıyor.
Bu şekilde çalışan ev hanımlarına emeklilik şartları var mı?
Sigortalı olma tercihlerinden biri olan isteğe bağlı sigortalılık kapsamında düşünülen ev hanımlarına emeklilik olanağı belirli şartlar taşıyor. Bu şartları yerine getiren veya taşıyan ev hanımlarının emekliliği artık an meselesi. Geriye doğru geçmiş yıllar borçlanılabilecek mi henüz net değil ama yeni düzenleme ile birçok ev hanımının bu kapsamda değerlendirilebileceği düşünülüyor.
Ev hanımlarının sigortalı olması için gerekli şartlar:
- Başka bir işte çalışılmaması
- 18 yaşını doldurmuş olma
- Evde ek iş yaparak ürün elde ediyor olması (çorap, kazak, yapma çiçek, dantel, örgü türleri, kilim-halı, çarşaf veya havlu gibi ürünler)
- Herhangi bir gelir vergisi mükellefi olmaması
Gerekli belgeler neler?
- Vergi Dairesinden alınan “gelir vergisi mükellefi değil” yazısı
- “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” formu
- Kimlik fotokopisi
Bu evrakların tesliminden itibaren gerekli şartlar incelenerek sigortalı olup olmayacağınız tarafınıza bildiriliyor. Akabinde sigorta girişiniz yapılıyor. Aktif sigortalılığınız başvuru tarihinizin ertesi günü başlamış oluyor.
Peki isteğe bağlı sigortalı olan ev hanımlarının yatırması gereken prim miktarı ne kadar?
Yapılan işin miktarına bağlı olarak prim miktarı da değişecek. Ancak 2018 yılı için asgari tutar belirlenmişti. Bu tutarın altında prim yatırılmasına müsaade edilmeyecek. En düşük prim miktarı “541,20” TL olarak belirlendiği için, ev hanımları da 2018 yılı için bu miktarla giriş yapabilecek. Takip eden senelerde giriş yapmak isteyen ev hanımları, Maliye Bakanlığının o yıl için belirlediği asgari sigortalılık tutarı ile giriş yapabilecek.
Emeklilik SSK mı BAĞ-KUR mu olarak gerçekleşecek?
Önemli olan noktalardan biri de bu. Evinde el işleri yaparak ailesine katkı sağlayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta girişi yapıyor ancak emekliliği Bağkur olarak değerlendiriliyor. Yani normal bir iş yeri çalıştırmış gibi görünecek. 2018 yılında aktif Bağkurlu esnafların yatırdığı prim miktarı 613TL idi. Ev hanımları bu miktardan az ödeyecek ve emeklilikte Bağkurluların şartlarından yararlanacak.
Ev hanımları ne zaman emekli olabilir?
Bu soru da en fazla merak edilen sorulardan biri. Ev hanımlarının emeklilik yaşı veya prim gün sayısı normal çalışanlar gibi mi olacak?
Ev hanımlarının emekli olabilmesi için toplamda 9000 gün prim yatırmaları gerek. 365’e böldüğümüzde 24 yıl gibi bir rakam karşımıza çıkıyor. Bağkur gibi bazen borçlanılabiliyor. Arada yatırılmayan seneler veya primler daha sonra yatırılabiliyor.
Ev hanımlarının emeklilik yaşı kaç olacak?
Ev hanımlarının emeklilik yaşı 58 olarak düşünülüyor. Yani 24 yıl geriden başladığımızda ev hanımının en geç 34 yaşında prim yatırmaya başlaması uygun olacak. Prim yatırmaya daha erken başlayanlar son günlerin gündemde kalan tabirlerinden biri olan EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) grubunda yaşını doldurmayı bekleyecek.
Ev hanımlarına emeklilik şartlarını anlattığımız bu yazımızı okuduktan sonra aklınıza takılan soru işaretlerini yorumlar kısmından çekinmeden bize sorabilirsiniz. Sigorta uzmanlarımız tüm sorularınıza ayırt etmeden cevap vereceklerdir.