Kartsız İşlemle ATM’den Para Gönderme Nasıl Yapılır?
Para gönderme, hesaba para yatırma gibi işlemler oldukça kolaylaştırıldı. Sadece bankanızın mobil bankacılık ya da internet bankacılığı sistemlerini kullanarak tüm para transferlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu sistemlerin sunmuş olduğu ayrıcalıklar ve kolaylıklar sayesinde her ne kadar internet üzerinden para transferi yapmak daha çok tercih ediliyor olsa da tüm kullanıcılar için bu durum geçerli değil. Para transferleri için ATM’lerin de çok sık kullanıldığını biliyoruz. Peki, Kartsız İşlemle ATM’den Para Gönderme nasıl yapılıyor?
Akbank ATM’den Para Gönderme İşlemleri
Her ne kadar internet bankacılığı kadar pratik görülmese de ATM’den Para Gönderme işlemi de çok zor değil. Üstelik bunun için herhangi bir banka kartı ya da kredi kartı kullanmanıza gerek yok. Kartsız işlemler üzerinden para göndermeniz mümkün.
- Para transferi için kullanılacak olan ATM’ye gidin.
- Kartsız işlemleri başlatmak için direk olarak “Giriş” tuşuna basın.
- Giriş tuşuna basmanız durumunda “Kartsız İşlemler Menüsü” karşınıza gelecek. Bu menü üzerinden “Hesaba Para Yatırma” sekmesine tıklayın.
- İlk etapta sizden cep numarası istenecek. ATM’den Para Gönderme işlemi için kendi cep numaranızı girin. Parayı yatıracak olan kişi yani sizin cep numaranızı girmeniz gerekiyor.
- Şimdi ise para yatırmak istediğiniz hesabın numarasını girmeniz gerekecek. Son kısımda şube kodunun yer aldığını göreceksiniz. Bu kısmı doldurun. Hesap numarasını doğru girdiğinizden emin olun. Hesap numarasını girdikten sonra “Giriş” tuşuna basın. Para miktarını da girin.
- Şimdi bir kontrol ekranı gelecek. Hesap numarasına sahip olan kişinin adı ve benzeri bilgileri bu ekranda kontrol etmeniz gerekiyor.
- Bilgi doğru ise işlemi onaylamak için “Evet” seçeneğini kullanın.
- Hemen sonrasında para giriş bölmesi açılacak. Buraya parayı düzgün bir şekilde yerleştirin ve işlemi onaylayın.
- Para sayılacak ve ekranda miktar gözükecektir.
- Her şey doğruysa işlemi onaylayın ve paranın yatırılmasını bekleyin. Son olarak size makbuz verilecektir.
Ziraat ATM’den Para Gönderme
İşlemler genel olarak aynı olsa da ATM sisteminden farklı olarak bazı değişiklikler karşımıza çıkabiliyor. Hemen Ziraat ATM’den Para Gönderme işleminin nasıl yapıldığına da bakalım.
- ATM’den giriş tuşuna basarak kartsız işlemleri başlatın.
- Kartsız işlem menüsü üzerinden “Para Yatırma” seçeneğini seçin.
- Hemen sonrasında “Hesaba Para Yatırma” seçeneğini seçin.
- ATM’den Para Gönderme işlemi için TC kimlik numaranız istenecek. TC kimlik numaranızı girin ve giriş tuşuna basın.
- Şimdi ise telefon numaranızı girmeniz gerekecek. Kendi numaranızı girin.
- Cep numarası önemli çünkü bir onay mesajı gelecek ve bu mesajı girmeniz gerekecek.
- Para miktarını girin ve sonrasında parayı yatıracağınız hesabın numarasını ve şube kodunu girin.
- Yazdığınız bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek için bir ekran gelecek. Bilgiler doğru ise onaylayın ve “Giriş” tuşuna basın.
- Parayı para yatırma bölmesine koymanız istenecek.
- Paranın tanımlanmasını bekleyin ve miktar doğru ise işlemi onaylayın.
- Şimdi yazmış olduğunuz cep numarasına bir onay mesajı gönderilecek. Bu onay mesajı içerisinde yer alan şifreyi girin.
- Paranız yatırılacak ve makbuzunuz verilecektir.
İşleminiz Tamamlanamadı Paranız İade Ediliyor Sorunu
Genel olarak, iki farklı şekilde ATM’den Para Gönderme işleminin nasıl yapıldığını anlattık. Burada çok sık karşılaşılan bir sorun var. Tüm işlemleri tamamlamanıza karşın son aşamada “işlem tamamlanamadı, paranız geri iade ediliyor” şeklinde bir uyarı mesajı alabiliyorsunuz.
Özellikle Ziraat bankasında çok sık bu sorunla karşı karşıya kalınıyor. Bunun ana nedeni havale ücretinin hesap durumu. 100 lira para gönderecekseniz, 107 TL gibi bir para yatırmanız gerekiyor.
Burada 7 TL gibi bir masraf alınıyor ve biraz daha fazla para yatırmanız gerekiyor. Burada ek miktarın bozuk para olarak eklenmesi gerekiyor. 100 lira için 110 lira yatırılması lazım. 120 lira yatırıldığı zaman genelde benzeri bir hata mesajı alınıyor.
Bakınız: CVV Kodu Nedir? Nasıl Kullanılır? Nerede Kullanılır?