YeniKrediNotlari.om

Konut Kredisi Nedir? Şartları Nelerdir?

Konut Kredisi Nedir? Şartları Nelerdir?

Kiracı olmaktan sıkılıp ev sahibi olmak isteyenlerin veya yatırım amaçlı gayrimenkul almak isteyenlerin nakit para ihtiyacı için bankalara başvurarak çektikleri kredi türü konut kredisidir. Diğer kredi türlerine göre oldukça uzun vadeli çekilebilen ve faiz oranı da buna orantılı olarak diğerlerinden düşük olan konut kredilerinin en yaygın kullanılanı 10 yıllık yani 120 aylık olanıdır.

Konut kredisi, kişi tarafından satın alınacak ev için bankanın teminat koyup kişinin nakit ihtiyacını karşıladığı bir sistemdir. Yani aslında borç bitene kadar ev bankanın sayılır. Ancak diğer taraftan oturduğunuz veya kiraya verdiğiniz için size de faydası dokunmaktadır.

Konut kredisi vadeleri 5 yıldan 30 yıla kadar çıkabiliyor. Bütçenize ve ödeme planınıza göre süreyi siz belirliyorsunuz. Satın alınacak evi belirledikten sonra bankaya başvurup ekspertiz talep ediyorsunuz. Ekspertiz, alacağınız evin içini gezmek ve o çevredeki emlak piyasasını araştırmak amacıyla, bankayla anlaşmalı ancak bankadan farklı bir yapıdan gelmektedir.

Ekspertizin incelemesinden sonra ortaya çıkan miktar, banka tarafından inceleniyor. Ekspertiz raporunun maksimum % 75’i kadarı kredi olarak kullandırılabiliyor. Arta kalan % 25’lik kısmı sizin satıcıya ödemeniz isteniyor. Bankanız ile sözleşme imzalayıp evinize yerleşebiliyorsunuz.

İhtiyaç Kredisi Nedir? Şartları Nelerdir?

Konut Kredisinin şartları nelerdir?

Yetkili ekspertiz raporundan sonra kredinizin ön onay kısmından geçmesi gerekiyor. Ön onay verildikten sonra istenen belgeler ile bankaya gitmeniz gerekir. Konut kredilerinin birçok vergiden muaf olması talebi artırmaktadır.

Konut kredisi için hangi belgeler istenir?

Konu kredisi çekmek için banka sizden nüfus cüzdanınızı, yerleşim yeri belgenizi ve gelirinizin beyanını ister. Gelir kısmında yazan miktarın düzenli olması, banka tarafından olumlu karşılanır. Ayrıca daha önce kullandığınız krediler nedeni ile takibe düşmemiş olmanız ve kredi notunuzun bozulmamış olması gerekir.

Konut kredisi çekerken bankalar aldığınız evin tapusuna ipotek koydurduğu için, sizden kefil isteme yoluna gitmezler; ancak bazı durumlarda bazı müşterilere ancak kefil ile beraber olmaları şartıyla kredi verilmektedir.

Konut kredisine uygun olan evler

Konut kredisi alabilmek için en önemli şart evin tapusunun olmasıdır. Banka için en resmi belge odur. İnşaat halinde satın alınmak istenen evler için ise  kat irtifakı tapunuz istenir. Dairenin borcu bitmeden satmak isterseniz üzerindeki ipotek ile birlikte devretmek zorundasınız. Ya da borcu bitirmeniz gerekir.

Kredinizin ödemesini bütçenize uygun şekilde düzenlemelisiniz. Kendi evinizin yanı sıra farklı bir ev daha almak isterseniz, banka kredi kullandırmama hakkını saklı tutmaktadır.

Konut kredisi çekebilir miyim?

Tüketicilerin bankaya gitmeden evvel sordukları en önemli soru konut kredisi çekip çekemeyeceğidir. Aşağıdaki durumlarda bankalar kredi verme konusunu iki kez düşünürler;

  • Satın alınacak yerin tapuda mesken olarak geçiyor olması lazım. Dükkan, mağaza veya depo gibi yerler için konut kredisi kullandırılmamaktadır.
  • Alınacak konutun kat mülkiyetine uygun olması gerekir. Bitmemiş binalarda ise kat irtifakı bulunsa bile yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması gerekmektedir.
  • Herhangi bir akrabanızdan konut alırken, bankalar bu durumu şüpheli olarak buluyor ve konut kredisine onay vermiyor. Bunun yerine ihtiyaç kredisi kullandırtıyorlar.
  • Ekspertiz alacağınız konutun büyük oranda bitmiş olmasına dikkat edecektir. Bu oran % 80’dir. Bu oran incelenirken dış cephe, çatı, pencere ve kapılar dikkate alınır.

Satın alacağınız ev için çekmek istediğiniz konut kredisini mümkün olduğunca sizi zorlamayacak şekilde uzun vadelere bölebilirsiniz. Bu tamamen sizin harcamanıza bağlı. Ancak tüm uzmanlar, sabit giderler ile birlikte bir kişinin gelirinin yüzde 50’sinin üzerinde stabil ödemesi olmamasını istemektedirler. Aylık gelirin yarısından fazlası kredilere veya diğer ödemelere gidiyorsa, ileride acil durumlarda mutlaka tıkanırsınız.

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ