KOSGEB Faizsiz Kredi Desteği Nasıl Alınır? KOSGEB Kredi Destekleri Nelerdir?
KOSGEB faizsiz kredi destekleri, yeni yatırım sahaları oluştururken aynı zamanda girişimciler için de bir istihdam alanı oluşturmak adına verilmektedir. KOSGEB faizsiz kredi desteği almak için belirlenen şartların sağlanması ve şartlar dahilinde kredi onayının alınması gerekmektedir.
Faizsiz kredi küçük ve orta ölçekli işletmeler için verilmekte olup aynı zamanda genç girişimcilere yönelik sunulmakta olan özel kredi destekleri de bulunmaktadır. Hangi kredi desteği kapsamında faydalanılacağı ise ilgili şartlar doğrultusunda belirlenmektedir.
KOSGEB tarafından verilmekte olan bu krediler ile geri ödeme planlamaları da işletmeciyi yormayacak şekillerde sağlanabilmektedir. Bu nedenle yeni iş kurmak isteyenlere yönelik KOSGEB üzerinden pek çok destek paketi sunulmaktadır.
KOSGEB Tarafından Destek Verilen Alanlar Nelerdir?
KOSGEB tarafından destek verilen alanlar genel anlamda üretim bazlı çalışan sektörler olarak bilinse de resmi süreçlerde destek alabilen alanlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Girişimcilik
- İşletmelerin geliştirilmesi ve büyümesi
- İşletmelerin uluslararası sahaya taşınacak olması
- AR-GE çalışmaları
- Teknolojik üretim, teknolojik yerlileştirme süreçleri
- KOBİ destekleri
- Laboratuvar çalışmaları
- İŞGEM/ TEKMER destek çalışmaları
Bu alanlarda hem faizsiz kredi desteği verilmekte hem de başlangıç aşamasındaki şartlara bağlı olarak hibe desteği sunulabilmektedir. Her destek programı için belirlenmiş farklı bir limit bulunduğundan başvuru sürecinde destek tutarlarının da öğrenilmesi mümkün olmaktadır.
KOSGEB destekleri bu alanlardan bakıldığında mevcut olarak faaliyet göstermekte olan işletmelere verildiği gibi aynı zamanda henüz başlangıç yapmamış yeni girişimcilere yönelik de sunulmaktadır.
KOSGEB Faizsiz Kredi Verilme Şartları Nelerdir?
KOSGEB faizsiz kredi verilme şartları, resmi makamlarca belirlenmiş olup şu şekilde sıralanmaktadır:
- Başvuru yapacak kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
- KOSGEB destekleri yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik verilmektedir.
- Başvuru sahibinin tek gelir kaynağının bu işletme olması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin KOSGEB girişimcilik eğitimine katıldıktan sonra bu eğitimi başarı ile bitirdiğini belgelemesi gerekmektedir.
- Başvuru yapacak olan kişinin KOSGEB veri tabanı içerisinde kayıtlı bulunması zorunlu tutulmaktadır.
- İşletme için belirlenen iş planı, destek alınacak olan birime detaylı bir biçimde sunulmalıdır.
- İşletmenin herhangi aile üyeleri ya da akrabadan devralınmış olmadığının belgelenmesi zorunludur.
- Üretim yapılacak bir alansa kullanılacak makinaların maksimum 3 yaşında olması gerekmektedir.
Bu şartların yanı sıra hangi alandan destek alınacağına bağlı olarak değişmekte olan şartlar da bulunmaktadır. Mevcut işletmenin geliştirilmesi ya da yeni bir işletme kurulması esnasında yapılan başvurularda aynı şartlar sunulmamaktadır.
KOSGEB Faizsiz Kredi Başvuru Evrakları Nelerdir?
KOSGEB faizsiz kredi başvuru evrakları, şunlardır:
- Başvuru yapacak olan kişi veya kişilerin kimlik belgelerinin asıllarını yanlarında bulundurmak şartıyla fotokopileri
- Girişimcilik kursunu başarıyla bitirdiğine dair beyan edilebilecek sertifika
- Üretim yapılabilecek olmasın dair üretim ruhsatı
- Sektöre bağlı olarak değişkenlik gösteren meslek odası kayı belgesi
- KOBİ beyannamesi
- Girişimcilik projesinin aşamalı olarak hazırlanan planı
- İşletmenin açılacağı mekanın tapı belgesi ya da kira kontratı
Bu belgeler ile başvuru yapılması halinde hızlı bir biçimde faizsiz kredi alınabilecektir. Bu nedenle başvuru esnasında evrakların başvuru sahibinin yanında bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda başvuruyu yapan kişinin evrak tesliminde bizzat bulunması, belirlenmiş olan şartlar arasında yer almaktadır.
KOSGEB Faizsiz Kredi Başvuru Adımları Nelerdir?
KOSGEB faizsiz kredi başvuru adımları, öncelikle başvuru yapılan sektörün KOSGEB tarafından destek sunulan sektörlerden birisi olup olmadığının öğrenilmesi ile başlamaktadır. KOSGEB resmi web sitesi üzerinden sektörler incelendikten sonra şu adımlar takip edilebilmektedir:
- İlk adım olarak destek almak isteyen kişinin KOSGEB birimleri tarafından verilmekte olan girişimcilik kursuna kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
- Girişimcilik kursunun 32 saatlik programının başarı ile bitirilmesinden sonra eğitim sertifikası alınmaktadır.
- Bir sonraki adımda başvuru sahibi, planladığı sahada işletmenin kurulumunu gerçekleştirmelidir. Kurulumu gerçekleştirilen işletmenin doğrudan KOSGEB veri tabanına kaydı yapılmalıdır.
- İşletme ile ilgili olarak, KOSGEB birimlerine sunmak üzere iş planı hazırlanmalıdır.
- İş planı, KOSGEB yetkililerine sunulurken hem yazılı hem de sözel anlamda yeterliliğin bulunması gerekmektedir.
- Tüm bu adımlar tamamlandığında KOSGEB ilgili birimlerine başvuru yapılabilmektedir.
KOSGEB faizsiz kredi desteği alacak olan kişilerin bu başvuru adımların her birini başarıyla tamamlamalarından sonra yetkili birimler tarafından incelemeler yapılmakta ve kredisi onaylanan başvurular için anlaşmalı bankalara yönlendirme sağlanacaktır.
KOSGEB Faizsiz Kredi Tutarları Nasıldır?
KOSGEB faizsiz kredi tutarları yapılacak olan faaliyete göre değişkenlik göstermekle birlikte maksimum 300.000 TL tutarına kadar verilebilmektedir. Maksimum 48 aya kadar vade ile ödenebilen bu taksitlerin bir yıl sonra ödenmeye başlaması gibi ödeme planları da oluşturulabilmektedir.
KOSGEB faizsiz kredi tutarları hem başvuru sahibinin talebine hem de KOSGEB yetkililerinin belirlemiş oldukları kriterlere göre ortak bir paydada belirlenmektedir. Bu nedenle alınabilecek tutara yönelik bir iş planı oluşturulması gerekmektedir.
KOSGEB faizsiz kredi ödemelerinde anlaşmalı bankalar tarafından alınan kredilerin faiz uygulamaları KOSGEB tarafından karşılanmaktadır. Başvuru sahibi ise doğrudan ana parayı ödeyeceği için ödeme tutarlarında farklılık söz konusu olmamaktadır.
KOSGEB Desteği Sonrasında Denetimler Nasıl Olur?
KOSGEB desteği sonrasında denetimler ortalama olarak 3 yıl boyunca düzenli olarak yapılmaktadır. Denetimlerin yapıldığı süre boyunca işletmenin devam etme zorunluluğu bulunduğu için yapılan denetimlerde herhangi bir hukuksuz eylem olup olmadığı gözlemlenmektedir.
KOSGEB sonrasında verilen desteklerin denetlenme sürecinde açılan işletmenin herhangi bir iflas dışında kapanması durumunda ise kredi destek ödemesinin yanı sıra faiz ödemesinin de alınacağından ötürü, iflas durumlarının da detaylı bir biçimde incelenmesi söz konusu olmaktadır.
İş yerlerine yapılan denetimlerde, işletmenin yaptığı işe yönelik bir denetim yapılmamaktadır. Başvuru sahibinin almış olduğu destekler kapsamında hukuki çerçevede kullanım sağlanıp sağlanmadığı denetlenerek bu minvalde bir raporlandırma sağlanmaktadır.
KOSGEB Desteğinde Hangi Bankalar ile Çalışılır?
KOSGEB desteğinde çalışılan bankalar şunlardır:
- Ziraat Bankası
- Vakıfbank
- Halkbank
- Garanti BBVA
- Akbank
- Türkiye İş Bankası
- Denizbank
- QNB Finansbank
- Yapı Kredi Bankası
Tüm bu bankalar tarafından verilmekte olan krediler de uygulanan ödeme planları da KOSGEB tarafından belirlendiği için standart bir biçimde uygulanmaktadır. Fakat girişimcilerin kendi talepleri doğrultusunda anlaşmalı oldukları bankalardan birisini tercih etmeleri yeterli görülmektedir.
KOSGEB Kredi Destekleri Hangi Amaçlarla Verilmektedir?
KOSGEB kredi desteğinin verilme amaçları öncelikli olarak ülkedeki üretim faaliyetlerini arttırmak ve piyasayı canlandırmaktır. Özellikle maddi yetersizlikler nedeniyle girişimde bulunamayanlara yönelik verilen bu destek sayesinde hem kişilerin hem de ülkenin kalkınması sağlanabilmektedir.
Yeni açılan iş sahaları ile birlikte ülkede yeni bir istihdam alanı daha açmış olmanın verdiği olumlu iklim de amaçlar arasında yer almaktadır. İşsizliğin artmasına yönelik bir tedbir olarak yeni girişimcilik sahaları gösterilebilmektedir.
Mevcut işletmeler için de hem büyümeleri hem de küresel çapta çalışma yapmalarını sağlayabilmek için KOSGEB destekleri sunulmaktadır. Bu sayede KOBİ rekabet ortamları oluşturulmakta ve sürekli olarak güncel üretim alanları sağlanabilmektedir.
KOSGEB faizsiz kredi desteği ile birlikte öncelikli olarak ülkenin kalkınma seviyesini arttırmak amaçlanırken beraberinde kişilerin kendi planlarını da etkili bir biçimde uygulamaya geçirmeleri için alan tanınmaktadır. Bu sayede yapılacak olan yatırımlarla hem ulusal hem de uluslararası arenada yeni başarılar sağlanacağına inanılmaktadır.