Kredi Notum Kaç Olmalı?
Kredi Notum Kaç Olmalı?
Bankalardan ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi veya konut kredisi başvurusu yaparken kendi kendinize sorduğunuz en önemli soru kredi alabilmek için kredi notum kaç olmalı sorusudur. Ama önce kredi notunun ne anlama geldiğini bilmek gerekir.
Kredi notu nedir?
Bankaların müşterilerine sunduğu her türlü kredi ürünü için (kredi kartı, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisi gibi) yaptıkları ve aynı havuzda tutup birbirleriyle paylaştıkları kredi puanlama sistemine kredi notu adı verilmektedir. Kredi notu ödemeler, taksitler veya gecikmeler ile düşebilen fakat düzenli ödemeler ile yükselebilen bir nottur. Yeni kredi başvurularınızda bankanın incelediği bu not sistemi, sizin pozitif ve negatif bankacılık işlemlerinizin bir özeti gibidir.
Peki tüm bu notlar nerede toplanıyor? Türkiye’deki bankaların bir araya gelerek oluşturdukları Kredi Kayıt Bürosu (KKB) adı verilen arşivleme sistemi, sizin yaptığınız tüm işlemlerin kaydının tutulduğu ve bankaların istedikleri zaman görebildikleri bir sistemdir. Popüler olan ve sık sık reklamları yapılan Findeks, işte bu kredi notunuzu hesaplayan ve size 1 ile 1900 arasında kredi notu belirleyen yapılanmadır.
Bu kredi notu adı verilen sistem, sizin önceki bankacılık ödemelerinizin özetini inceleyerek, ilerideki ödem düzeninizde bir risk olup olmadığını tespit etmektedir. Bankalara böylece sizin riskli bir müşteri olup olmadığınızı bildirmektedirler. Puanlamaya göre çok riskli grupta iseniz kredi başvurunuzun onaylanması zorlaşmakta, iyi durumdaysanız krediniz hızlı bir şekilde onaylanmaktadır. Eğer şimdiye kadar geçmişte hiçbir bankacılık faaliyetiniz olmadıysa puanınız 0 olarak kaydediliyor.
Kredi Notu Nasıl Değerlendirilir?
Sizin hakkınızda, siz fark etmeden oluşturulan kredi notunuz, krediye başvurduğunuz an bankanızın KKB sisteminden incelenmektedir. Böylece banka ekonomik risk analizi ile istihbarat çalışmalarını hızlı ve kolay bir şekilde elemine etme amaçlı kullanmaktadırlar. Bu şekilde sizin hakkınızda çok hızlı bir veriye sahip olmaktadırlar.
KKB’nun oluşturduğu FİNDEKS sistemi size “En Riskli” den “Çok İyi” ye doğru bir puanlama vermektedir.
En Riskli | Orta Riskli | Az Riskli | İyi | Çok İyi |
1-699 | 700-1099 | 1100-1499 | 1500-1699 | 1700-1900 |
Burada olmak istemeyeceğiniz yer En Riskli ve Orta Riskli grubudur. Eğer “Az Riskli” grupta iseniz banka başvurunuz konusunda kefil veya ipotek gibi teminatlar isteyebilir.
Rahat Kredi Kullanabilmek için Kredi Notum En Az Kaç Olmalı?
Kredinizin onaylanması için en az kaç puana ihtiyacınız olduğu bankadan bankaya değişmektedir. Aylık gelirinize göre bankanız, başvurunuzu değerlendirecek ve karar verecektir. Yukarıdaki tablodan da anlayabileceğiniz gibi kredi notunuz iyi ve çok iyi grupta ise yani 1500’ün altında değil ise kredi başvurunuz hakkında korkmanıza gerek yok. Kredi notunuz 1500’den düşük ise Kredi Notu Nasıl Yükseltilir konusunda verdiğimiz ipuçlarından faydalanabilirsiniz.
Kredi başvurusunda kredi notundan hariç başka kriterlere dikkat ediliyor mu?
Aslında tek ve en güçlü kriter kredi notu diyebiliriz. Ancak kredi notu düşük olmasına rağmen bankaya karşı güven oluşturabilen ve bankayı ikna edebilen kişiler kredilerini onaylatabilir. Birçok örneği mevcuttur. Kredi notunun yanı sıra bankaların başvuruları değerlendirmede kullandıkları kritelere göz atalım;
1 – Aylık geliriniz, ödediğiniz aylık kredi taksitleri ve bankalara olan toplam borcunuz
Aylık kazancınızın yarısını, ödeyebileceğiniz taksit olarak belirleyen ve değerlendirmede buna önem veren bankalar, kredinizi onaylarken iyi hesaplar yapmaktadır; çünkü onların birincil amacı bankayı zarara uğratmamaktır. Dolayısıyla aylık 1400 TL geliri olan asgari ücretli bir çalışanın, bankalardan kredi çekebilme ve çektiği kredinin aylık taksitini belirlemede dikkat edilen miktar 700 TL sınırıdır.
2- Çalıştığınız yer ve çalışma türünüz
Bankalar memurların ve özel sektörlerin başvurularında memurların daha güvenilir olduğunu düşünür; çünkü memurların tüm geliri belgelendirilebilir gelirlerdir. Bir aksilik durumunda alacağın memurdan tahsili daha kolay olmaktadır. Devlet memurluğunun kadrolu ve garanti meslek olarak görünmesi bankaların güvenini arttırmaktadır.
Özel sektörde çalışan ve kredi çekmek isteyen müşterilerin çalıştıkları özel firmanın ekonomik kabiliyetini sürdürebilme yeteneği, bankaların en dikkat ettiği şeylerden biridir. Çalıştığınız firma kısa bir süre sonra iflasını verebilecek bir firma ise bankanız sizin kredi başvurunuzda bu durumu göz ardı etmeyecektir.