Maaşa Haciz Oranı Ne Kadar, Yüzde Kaç?
Maaşa haciz oranının yüzdesi maksimum %25 olarak bilinmektedir. Bu oran tek hacizde de birden fazla haciz durumunda da aynı şekilde uygulanmaktadır. Maaşa haciz oranı tespitleri doğrudan hukuki yollarla belirlenmiş olup aksinin uygulanması durumunda yasal işlem başlatılmaktadır.
Maaş üzerine uygulanmakta olan hacizlerin birden fazla olması durumunda bir sıralama söz konusu olmaktadır. Bu sıralamalar için öncelikli olarak birinci önceliği bulunan haciz kesintileri yapılmakta olup bu haczin tamamlanmasından sonra ikinci kesintilere geçilmektedir.
Maaşların haczedilmesi durumları işveren ile yapılmakta olan anlaşmalar ile temin edilmektedir. Çalışan kişilerin maaşından ne kadar kesinti yapılacağı icra müdürlükleri tarafından belirlenmekte olup kesintinin de işveren tarafından yapılması istenmektedir.
Maaş Haczi Hangi Durumlarda Yapılır?
Maaş haczinin yapıldığı durumlar borçlunun belirlenen tebligat süreci içerisinde borcunu ödememesi halinde ortaya çıkmaktadır. Eşya ya da taşınmaz üzerine haciz koyma işlemi yapılabildiği gibi aynı zamanda maaş kesintisi ile de borcun temin edilmesi söz konusu olabilmektedir.
Maaş haczinin yapılabilmesi için çalışmakta olan kişinin işverenine sunmuş olunan bir kesinti tebligatı bulunmakta ve bu tebligat üzerinden kesinti oranının belirlenmesi gerekmektedir. Kesintilerin belirlenmesinden sonra aylık olarak maaş ödemelerinin belirli bir kısmı işverenler tarafından alacaklıya yapılmaktadır.
Maaş haczinin yapılmasından önce eğer herhangi bir tebligat sunulmamış ise ödemelerin alınması söz konusu olmamaktadır. Bu nedenle tebligatın yazılı olarak bulundurulması ya da olmaması durumunda kesintiye yönelik ret talebinde bulunulması gerekmektedir.
Maaş Haczinin Kaldırılması Mümkün Müdür?
Maaş haczinin kaldırılması borçlu ve alacaklı arasındaki anlaşmalara bağlı olarak belirlenmektedir. Borca ilişkin tebligat gelmesinin ardından ilk on beş gün içerisinde ödeme yapılmaması durumunda haciz söz konusu olmaktadır.
Haciz işlemlerinin sonrasında borçlu kişinin alacaklı taraf için bir mal bildiriminde bulunulması ya da borçların ödenmesine ilişkin bir ödeme planlamasının yapılması durumunda ise alacaklı tarafın haczi kaldırılması da söz konusu olabilmektedir.
Maaşa haciz oranı olarak belirlenmekte olan maksimum kesintilerin çok olması ve gelir durumunun zorlaşması durumunda da ödemeyle ilgili de yeni planlama yapılması söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle ilk olarak taraflarla ilgili anlaşmaların yapılması gerekmektedir.
Emekli Maaşlarında Haciz Uygulaması Var Mıdır?
Emekli maaşlarında haciz uygulaması mümkün değildir. Emeklilik maaşı doğrudan bir hak olmakla birlikte herhangi bir kesinti olması söz konusu olmamaktadır. Bunun yanı sıra emekli vatandaşın kendi rızası ile bir ödeme yapması durumunda otomatik kesinti yapılması mümkün olmaktadır.
Emeklilik maaşına haciz uygulamasının yapılamamasının yanı sıra aynı zamanda emekli olmak için alınmakta olan krediler üzerinden de kesinti söz konusu olabilmektedir. Emeklilik için alınan kredilerin ödenmesi için öncelikli olarak maaş üzerinden otomatik talimat verilmekte ve bu sayede emekli borçlarının ödenmesi sağlanabilmektedir.
Maaş Haczi Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Maaş haczi hesaplamasının yapılması borç tutarı üzerinden belirlenmektedir. Toplam borç tutarının tahsil edilebilmesi için maaş üzerinden maksimum ¼ oranında bir kesinti uygulaması yapılmakta olup bu tutar ile borçların ne kadar sürede ödeneceği belirlenmektedir.
Maaş haczinin hesaplaması yapılırken alacaklı tarafların da belirlemiş oldukları oranlar üzerinden de kesinti yapılması söz konusu olabilmektedir. Maksimum %25 olarak belirlenen kesinti oranından daha düşük oranlarda kesinti talep etme hakkı alacaklı tarafların isteklerine bağlı olarak belirlenebilmektedir.
Maaşa haciz oranı doğrudan yasal bir hak olarak belirlenmekte olup bunun yanı sıra borçlu ve alacaklı taraflar üzerinden yapılan anlaşmalara göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle yasal haklar göz önünde bulundurularak bir anlaşma yapılması önerilmektedir.