Tüketiciler Konut Kredisini Ödemekte Zorlanıyor
Tüketiciler Konut Kredisini Ödemekte Zorlanıyor
Kredi geri ödemeleri hakkında her yıl yapılan istatistiki çalışmalara bu yılki çalışmalar da eklendi. Konut Kredisi başlığı altında yapılan çalışmalarda, konut kredisi kullanarak ev sahibi olan tüketicilerin toplamda % 33’ü kredi geri ödemesi yapamadı.
Vatandaşların her geçen gün artan geçim sıkıntısı istatistiklere de yansıdı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun tüm bankalardan aldığı verilere göre çıkardığı istatistiklerde, kredi kullanma oranının da, batık kredi oranının da aynı anda müthiş bir yükselişe geçtiğini belirledi. 2011 yılı başlangıç kabul edilerek 5 yıllık yapılan çalışmada; özel ve devlet bankalarının beş yılda kullandırdığı kredi miktarının % 154 arttığı görüldü. Liderliği ihtiyaç kredisi aldı ve beş yılda toplam kredi kullananların oranı 2011 yılına kıyasla tam tamına % 90 artış gösterdi. Bu durum borçlandığımızı ve borçlanmak zorunda olduğumuzu kanıtladı.
Bu kadar kredi kullanılır da batık kredi olmaz mı peki? Ne yazık ki kredi kullanan miktarı arttıkça batık kredi yani kredisini geri ödeyemeyenlerin oranı da bir hayli artış gösterdi. Bu durum vatandaşların can havliyle krediye sarıldığını; daha sonra ise kredisini ödeyecek gücü bulamadığını gösteriyor. Bireysel ekonomik krizi aşana kadar bankalarla iyi geçiniyor, daha sonra ise kredilerimizi ödeyemeyerek kredi notumuzu da alaşağı ediyoruz.
Normal ödeme gününden itibaren 3 ay geçmesine rağmen borcunu ödeyemediği için takibe düşen tüketici sayısı; son beş yıllık süreçte tam tamına % 206 arttı. Bu miktar TL olarak 58 milyar TL’nin üzerinde bir rakam. Bireysel kullanıcıların yanında ticari kredi kullanan KOBİ ve diğer işletmelerin de bir kısmı kredilerini geri ödeyemedi. KOBİ’ler için takibe düşme oranı % 315 arttı. Diğer işletme veya şirketlerin kullandıkları kredileri geri ödeyememe ve takibe düşme oranları ise % 148 artış yaşadı. Yani ticari işletmelerden kredi kullananlar işi çeviremedi ve borcunu ödeyebilecek ticari faaliyet gösteremedi. Bu durum hem vatandaşın hem de devletin üzerine büyük bir yük gibi bindi.
Konut Kredisinin Takibe Düşme Oranı da Artış Gösterdi
Hal böyle olunca borcunu kapatmak isteyen tüketiciler kredi kartından nakit çekime yönlendi ve kredi kartındaki batık oranı da arttı. Son beş yıllık verilere göre kredi kartı borcunu geri ödeyemediği için hakkında yasal süreç başlatılan kişi sayısında 2.2 milyon artış yaşandı.
Konut kredisi gibi yüksek meblağlarda çekilen kredilerde geri ödeyememe oranı ise toplamda % 33 artış gösterdi. Vatandaşlar kredi çekerken nasıl ödeyeceğini düşünmeden kredi çekmiş gibi görünüyor. Bu da kredi çekme yeteneği olarak eğitimsiz olduğumu ve bütçe planlaması yapamadığımız ortaya çıkıyor.
Ödenmeyen krediler aile birliğini bozuyor
Psikologlar ödenmeyen kredi borçlarının kişide depresyon ve intihar riskini arttırdığını, aile içi ilişkilerin depresyon nedeniyle bozulduğunu, şiddet olaylarının arttığını ve boşanmaların gerçekleştiğini belirtiyorlar. Bu yüzden devletin ilgili kurumlarının batık kredi oranlarını incelemesi ve bu probleme yakalananlara psikolojik destek vermesi öneriliyor.