Türkiye Finans Havale Nasıl Yapılır?
Türkiye Finans havale işlemi, kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Havale işlemi, Türkiye Finans şubeleri arasında, Türk lirası ve yabancı para transferi yapmayı sağlamaktadır. Havale yapmak için para gönderilecek kişinin hesap numarası ya da IBAN numarasının bilinmesi gerekmektedir.
Havale Nasıl Yapılır?
Havale yapmak için bankanın şubelerinden birine gidilebilir. Havale işlemi, internet bankacılığı kullanılarak, ATM’ler üzerinden ya da telefon bankacılığı ile gerçekleştirilebilmektedir. Para transferleri üzerinden gerçekleştirilen işlem, IBAN ya da hesap numarası kullanılarak yapılır. Transfer sırsında IBAN ya da hesap numarası girildikten sonra, para gönderilen kişinin adı ve soyadı ya da sadece baş harfleri teyit edilmesi için gösterilmektedir.
Havale Saatleri Nelerdir?
Havale yapılabilen saatler, belli zaman aralıklarıyla sınırlandırılmamıştır. Havale işlemi sadece aynı banka hesapları ya da şubeleri arasında kullanıldığı için hafta sonları da dahil olmak üzere her gün gerçekleştirilmektedir. Havale işlemi, mesai saatlerinin dışında da gerçekleştirilebilmektedir. Kısa bir sürede yapılabilen havale işlemi, 1 ila 2 dakika içinde, gönderilmek istenen hesaba geçmektedir.
Havale Ücretleri Ne Kadar?
Havale ücretleri, bütün bankalar için ortak şekilde belirlenmiştir. Para transferi yapan kişinin, bankanın vermiş olduğu bir ücret muafiyeti bulunmuyorsa, tüm havale işlemlerinde bu ücretler uygulanmaktadır. Yasal düzenlemeye göre bankaların alabileceği komisyonlar, havale işlemleri için, EFT işlemleri için belirlenen ücretlerin yarısı olacak şekilde uygulanmaktadır. 2021 yılı için belirlenen havale ücretleri şu şekildedir:
- 1000 liraya kadar olan havaleler, mobil uygulama, internet bankacılığı ya da düzenli ödeme talimatı üzerinden yapılıyorsa 50 kuruş, ATM’den yapılıyorsa 1 lira ve şube üzerinden yapılıyorsa 2,5 lira ücretle gerçekleştirilir.
- 1000 ila 50 bin arasında yapılan havaleler için, işlem mobil uygulama, düzenli ödeme talimatı ya da internet bankacılığı kullanılarak yapılıyorsa 1 lira, ATM kullanılarak yapılıyorsa 2,5 lira ve şubeden yapılıyorsa 5 lira ücret talep edilir.
- 50 bin ve üzerinde gerçekleştirilen havaleler, internet bankacılığı, mobil uygulama ya da düzenli ödeme talimatı üzerinden yapılıyorsa 12,50 lira, ATM hizmetlerinden faydalanılarak yapılıyorsa 25 lira ve banka şubesinden gerçekleştiriliyorsa 50 lira ücretle yapılmaktadır.
Havale ve EFT Arasındaki Farklar Nelerdir?
Havale ve EFT arasında, para transferi yapılan kaynaklar açısından farklılıklar bulunmaktadır. Havale işlemi, aynı banka içinde bulunan hesaplar arasında gerçekleştirilmektedir. EFT işlemi ise, farklı bankalar arasında gerçekleşebilmektedir. Bu sebeple, havale işlemi, EFT’ye göre daha hızlı şekilde gerçekleştirilir. Havale işlemi için alınan ücretler, EFT’ye göre daha uygundur. EFT işleminde, işlemin yapıldığı iki banka da komisyon aldığı için işlemin ücreti artmaktadır. Havale işlemi, 7 gün 24 saat süresi içinde istenilen her zaman gerçekleştirilebilir. EFT işlemini gerçekleştirmek için mesai saatlerinin beklenmesi gerekmektedir. Hafta sonu yapılamayan EFT işlemi, günler süren para transferi işlemlerine sebep olabilmektedir.