2021 Uzun Vadeli Konut Kredisi Veren Bankalar ve Şartları
Bankaların uzun vadeli konut kredileri düşük faizle kira öder gibi ev sahibi olma şansını daha fazla kitleye sunuyor. Yeterli peşinata sahip ve ev hayali kuranlar bankaların 180, 240 ve 300 ay vade ile sundukları uzun vadeli konut kredisi ürünleri ile kira ödeme derdinden kurtulabiliyor. Kredi şartları banka özelinde değişebilirken, satın alınacak evin ekspertiz değerinin %20’sine karşılık gelen peşinata sahip olunması halinde başvuruda bulunabilecek 240 ay taksitli uzun vadeli konut kredisi veren bankalar 2021 listesi şu şekildedir:
- Ziraat Bankası – TOKİ işbirliği
- Halkbank – TOKİ işbirliği
- Garanti BBVA
- Türk Ekonomi Bankası (TEB)
Uzun Vadeli Konut Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?
Uzun vadede konut kredi şartları banka özelinde değişebilmektedir. Bazı bankalar %10 ile %20 aralığında peşinat sahibi olunmasını talep ederken, bazı bankalar konut ekspertiz değerinin %100’üne kredi vererek bu şartı pas geçebilmektedir. Bankaların genel itibari ile ortak olan uzun vadeli kredi başvurusunda yerine getirilmesini istedikleri koşullar için şu şekilde genelleme yapmak mümkündür:
- Başvuru sahibinin takibe düşmüş kredi kartı veya kredi borcunun bulunmaması
- Başvuru sahibinin kredi çekebilmesi için istenen kredi skoru düzeyine sahip olması
- Satın alınması planlanan konutun kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusuna sahip olması
- Satın alınacak konutun üzerinde ipotek veya rehin bulunmaması
- Konut üzerine ipotek konulmasının kabul edilmesi
- Satın alınması planlanan konutun kredi borcu tutarını karşılayacak ekspertiz değerinin biçilmiş olması
- Başvuru sahibinin başvuruda bulunduğu krediyi geri ödeme gücüne sahip olması
Uzun Vadeli Konut Kredisi En Fazla Ne Kadar Çekilebilir?
Uzun vadeli konut kredi limiti başvuru sahibinin aylık geliri, konut ekspertiz değeri ve bankanın belirlediği kredi kullanım üst limitine göre belirlenir. Maaşlı çalışanlar yapılan konut kredisi hesaplama işlemi ile bulunan aylık taksit tutarı ile aylıklarını karşılaştırdıklarında, kredi taksitinin maaşın en fazla %75’i kadar olmasını bilmelidirler. Örneğin 3.000 TL aylık alan bir başvuru sahibi, en fazla 2.250 TL aylık kredi taksiti ödemesi hesaplanacak tutarda konut kredisi kullanabilir.
Konut ekspertiz değeri ise satın alınacak eve biçilen değer ile ilişkilidir. Kredi tutarını etkileyen bu limitte bağımsız uzmanlarca satın alınacak konut incelenir ve konut değer biçilir. Başvuru sahibi ise biçilen ekspertiz değeri doğrultusunda, satın alacağı evin bankanın izin verdiği yüzdesel limitleri dahilinde kredi kullanabilir.
Son olarak bankaların konut kredisi için yüzdesel olarak belirledikleri limitler bulunur. Genel itibari ile bankalar, satın alınacak evin ekspertiz değerinin %80 ile %90’ına kadar kredi verir. Konut ekspertiz değerinin tamamına kredi veren bankalar da bulunmaktadır. Peşinatsız konut kredisi veren bankalar arasından tercih edilerek evin tamamı için ödeme koşullarının uygun olması halinde kredi kullanılabilir.
Uzun Vadeli Konut Kredisi Başvuru Evrakları Nelerdir?
Uzun vade konut kredisinde istenen evraklar kredi geri ödeme gücünü gösterir bilgilerle birlikte, kimliğinizi ve satın almak istediğiniz taşınmazı doğrulayan belgelerdir. Bankaların konut kredileri ipotekli olarak verilmesi sebebi ile istenen evraklar, diğer tüketici kredisi ürünlerine göre bir miktar fazlalık gösterir. Banka özelinde istenebilecek kefalet vb. evraklar dışarıda tutulduğunda uzun vade konut kredisi için şu evraklar tarafınızdan talep edilecektir:
- Nüfus cüzdanı
- İkametgah veya son 3 aya ait isme düzenlenmiş abonelik (elektrik, doğalgaz, su, internet, vb.) faturası
- En fazla 3 ay öncesine ait aylık geliri gösterir belge (Maaş bordrosu, vb.)
- Tüzel kişilikler için vergi levhası, Ticaret Sicil Gazetesi, imza sirküleri ve gelir tablosu,
- Konut kredisi başvuru formu
- İpotek tesis belgesi
- Satın alınacak konuta ait tapu belgesi
- SGK Hizmet Dökümü
- İşyerinden alınan ve bahsedilen işyerinde çalışıldığını gösterir dilekçe
- Eş rızasının alındığını gösterir imzalı belge
Uzun Vadeli Konut Kredisi Başvuruları Nereye ve Nasıl Yapılır?
Uzun vadeli konut kredisine başvurmak için ön onay ve onay aşamalarına göre farklı prosedürler işlenebilir. Uzun vadeli konut kredisi ön onay başvuruları bankaların online başvuru kanalları üzerinden şubeye gitmeden yapılabilir. Limit onayının verileceği bu aşamanın ardından kesin kredi kullanımı için istenen belgelerle birlikte banka şubesine gidilmesi gereklidir.
İnternetten konut kredisi başvurusu yapmak için bankaların internet veya mobil bankacılık kanalları kullanılabilir. Bu iki yöntemin herhangi birisini kullanmak için bankanın müşterisi olunması gereklidir. Bazı bankaların web siteleri üzerinden ön onay konut kredisi başvurusu yapılabilmektedir. Başvuru sahibinin bildirdiği cep telefonu numarasına ön onay cevabı gelmesi ardından bankaya gerekli evraklarla birlikte müracaat edilmesi, kredi kullanımı için yeterlidir.
Konut Kredisi Başvurudan Kaç Gün Sonra Çıkar?
Konut kredisini alma süresi yaklaşık 5 ile 7 iş günü süren bir süreçtir. Birkaç aşamalı bir başvuru sürecinin yerine getirilmesi gereken konut kredilerinde, bankalara müracaat edilmesi ile süreç başlar. Ön onay süreci aynı gün içerisinde sonuçlanır. Süreçte en uzun geçen süre ise ekspertiz aşamasıdır.
Bankalardan alınan konut kredisi ön onayı ardından limiti onaylanan müşterilerin, satın alacakları evin ekspertiz bedelinin belirlenmesi gereklidir. Bankaların çalıştığı bağımsız gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından yapılan ekspertiz çalışması, yoğunluğa bağlı olarak 2 ila 5 iş günü arasında sonuçlanabilmektedir. Ekspertiz değerinin belirlenmesi ardından ise bankada son imza işlemleri tamamlanarak tapuya gidilir ve devir gerçekleşmesi ardından satın alınan evin eski sahibinin hesabına kredi aktarılır.
Ziraat Bankası Uzun Vadeli TOKİ Konut Kredisi Özellikleri Nelerdir?
Ziraat Bankası’nda TOKİ konut kredisi 240 ay vadeye kadar verilir. TOKİ Sosyal Konut Projesi’ne yönelik hazırlanan konut kredisinde Ziraat Bankası’nın faiz oranı %0,49’dur. 20 yıl vadeli kullanılabilen uzun vadeli konut kredisinde başvurular ise banka şubeleri üzerinden gerçekleştirilir.
Halkbank Uzun Vadeli TOKİ Konut Kredisi Özellikleri Nelerdir?
Halkbank’ta TOKİ konut kredisi Ziraat Bankası ile benzer prosedürler takip edilerek verilir. 20 yıl vade ve %0,49 faiz oranı ile verilen TOKİ Sosyal Konut Kredisi başvuruları ise Halkbank şubelerinden ve Halkbank internet bankacılığı şubesi üzerinden gerçekleştirilir.
Garanti BBVA Uzun Vadeli Konut Kredisi Özellikleri Nelerdir?
Garanti BBVA uzun vade konut kredisi 20 yıl (240 ay) vadeli olarak verilir. Bankanın standart konut kredisi ürünü yanında Garanti Mortgage çözüm paketleri eşliğinde sunulan konut kredisinde faiz oranları ise %1,33’den başlar. Başvuruların Garanti BBVA şubeleri üzerinden sonuçlandırıldığı konut kredileri için Garanti BBBVA web ve Garanti Mortgage web siteleri, Garanti BBVA mobil ve internet bankacılığı şubeleri üzerinden ön onay kredi başvurusu yapılabilir.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Uzun Vadeli Konut Kredisi Özellikleri Nelerdir?
TEB uzun vadede konut kredisini satın alınacak evin tamamına verebilmektedir. 20 yıl vadeli konut kredisi veren TEB’de faiz oranları ise %1,34’den başlar. Başvurular için TEB şubeleri yanında CEPTETEB uygulaması, TEB internet bankacılığı şubesini ve TEB web sitesini kullanabilirsiniz.
2021 En Uygun Uzun Vadeli Konut Kredisi Veren Banka Hangisi?
Uzun vadede en uygun konut kredisi 2021 yılında %0,49 faiz oranı ile Ziraat Bankası ve Halkbank tarafından veriliyor. Her iki banka 240 ay vadeli TOKİ Sosyal Konut kredisi faiz oranlarını %0,49 olarak uyguluyor. Ziraat Bankası ve Halkbank ardından en uygun konut kredisi veren banka ise Garanti BBVA oluyor. Banka %1,33 konut kredisi başlangıç faiz oranı ile uzun vadeli konut kredisi veren bankalar içerisinde en düşük faiz uygulayan üçüncü banka oldu.